Tovorna vozila

Tovorna vozila so vozila, katerih namen je prevoz tovora. Tovorna vozila vključujejo priklopne tovornjake oziroma vlačilce, kamione, kesonarje, kombije in druga tovorna vozila. Tovornja vozila so nepogrešljiva za gospodarstvo, kajti uporabljajo se za dostavo izdelkov in materialov povsod v državi. Tovorna vozila se uporabljajo tudi za prevoz tovora v oddaljene obrate oziroma skladišča.

Vlačilci so največja tovorna vozila, ki tudi sprejmejo največ tovora, in se praviloma uporabljajo za prevoz večje količine tovora oziroma večjega tovora na večje razdalje. Vlačilci so nepogrešljivi v industriji, ker oskrbujejo tovarne in skladišča z materiali in izdelki. Tovornjaki oziroma kamioni pa so pripravnejši za prevoz dobrin na srednje razdalje, medtem ko so manjša tovorna vozila, kot so kombiji in avtomobili z tovornim prekatom, idealni za hitro dostavo manjše količine tovora in se zato uporabljajo predvsem za kurirsko pošto.

Tovorna vozila tako kot druga vozila potrebujejo pnevmatike, ki pa se močno razlikujejo od avto pnevmatike. Vlačilci uporabljajo največje tovorne pnevmatike, ki so tudi najdražje in najbolj zmogljive, ker morajo prenesti več ton tovora. Tako kot za avto, tudi tovorne pnevmatike pokrivajo širok obseg različnih dimenzij in nosilnostnih razredov. Manjša tovorna vozila lahko uporabljajo tudi avto pnevmatike, vendar je njihova zmogljivost omejena glede na zmogljivost pnevmatik, zato za težji tovor uporabljajo avto pnevmatike, posebej namenjene za tovorna vozila.